Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Az alábbi írást egy olvasó küldte - németről való fordításokon alapul.


A

”DIANETIKA”

&

”SCIENTOLOGY”

-RÓL

EGYSZER MÁSKÉNT

 

 

“A scientology nyilvános elhagyása egyenlõ egy súlyos bûncselekménnyel.”

Forrás: HCO (Hubbard Communicati- on Office) Policy-levél 1965 május 16-i kiadás (revidiálva: 1983 szept. 10-én) : Etika...Scientology

 

Renate Hartwig alapítója annak a “Robin Direkt” nevű németországi polgári kezdeményezésnek, amely a dianetika-scientology szervezetből kiváltakat segíti vissza a polgári életbe és ennek köszönhetően a szervezet központja utáni legnagyobb információs bázissal rendelkezik (címe: D-89282 Pfaffenhofen Postfach 44). A “Scientology - Ich klage an” (Scientology - vádollak) című könyvéből származnak a következő idézetek:

“L. Ron Hubbard könyvének elején írja: 'A dianetika: kaland.' A német nyilvánosság jóhiszeműségből, tudatlanságból és butaságból belebocsátkozott a Scientology - kalandba... Országunkat egy totalista veszély fenyegeti... a brutális erőszak fizetett sikertréningek formájában önt el bennünket; a szabadság elvesztése az önsegítő tanfolyamokon valósul meg; a rasszizmus vallási közösség formájában álcázza magát... És a hatalom kulcshelyein ott ül a scientology. (277.old.)

Ki is tulajdonképpen ez az L. Ron. Hubbard? 1911 március 13-án született Tilden-ben Nebraska/USA. 1980 februárjában tűnt el a nyilvánosság szemei elől; halálát hivatalosan 1986 január 27-én jelentették be. L. Ron Hubbard sciens-fiction regényeket írt. 1945 végén belépett egy " O.T.O." (Ordo Templi Orientis) nevű újsátánista rendbe...A rend alapgondolata: 'Tégy amit akarsz'. 1950-ben jelent meg a: 'Dianetika' című könyve (37.old.)... E 'dianetika - könyv', a laikus számára első olvasásra alig érhető. Hubbard egy olyan mű- és kultúrnyelvvel dolgozik, amelynek alapja a szavak újradefiniálása és új szavak alkotása. (39.old.)... Mi ragadja meg mégis az embereket Hubbard 'Dianetika - könyvében'? A dianetika segítségével, írja Hubbard, a psychoszomatikus betegségek kivétel nélkül és teljesen megszüntethetők. Az olvasónak az a benyomása támad, hogy: önállóan és gyorsan lehet gyógyítani ezeket a betegségeket. Rövidesen azonban érzi az érdeklődő, hogy idegen segítség nélkül nem jut tovább. A segítség' minden 'Dianetika - könyv' függelékében megtalálható. Németországban és sok más országban is léteznek 'Dianetikai egyesületek', ahol az érdeklődők egy 'tapasztalt dianetika auditorral' felvehetik a kapcsolatot. Így hamarosan egy úgynevezett 'auditor'-hoz lesznek irányítva, aki a dianetikai 'terápiában' járatos.

Hubbard, észlelve, hogy ezrek jelentkeztek a 'Scientology - egyház' által kínált auditing tanfolyamokra, tovább fejlesztette a szisztémát, miszerint: 'hosszas auditálással az önismeret egy további fokát lehet elérni.' Ez a 'clear', írja Hubbard a könyvében, az 'optimális ember'. (42-43. old.)... Azonban nem csak az embereknek kell elérniük a 'clear' állapotot, hanem léteznek programok Németország, Európa és az egész Föld 'clear'-é alakításához. (Egy "ADMIN SCALE - CLEAR SCHWITZERLAND" nevű irat 1992 augusztusi verziójában, a Svájcban elérendő célokat ismerteti: 'Svájc az az ország, ahol a scientology és az LRH /L.Ron Hubbard/ - technológia akadálytalanul terjedhet és virágozhat', /forrás: Activity -Magazins 1992 okt. 8. oldal/. (53. old.)

A 'clear' , /majd később az OT (operáló thetán) különböző/ fokozatainak eléréséhez vezető út egyre nehezebb. A 'Scientology' egyház részéről egyre több tanfolyam válik kötelezővé. (43. old.)

A scientology egy gigantikus konszernné fejlődött és kialakult egy 'rendhez' hasonlatos vezetői elit, amelyhez a tagságnak nincs többé bejárása vagy kapcsolat-felvételi lehetősége. A tagságnak egy komplikált tanfolyam-programon keresztül kell magát 'fel'-dolgoznia. A scientology ezáltal eléri, hogy a tanfolyamok résztvevői magukat egyre jobban a szervezethez kötik, míg végül a 'scientology mellett' nem lesz lehetőségük a normális életvitelre." (47. old.)

"Ron de Wolf, a dianetika megalapítójának, L. Ron Hubbardnak a fia nyilatkozta: apja a vallást az adóproblémák megoldására alkotta meg és hozzátette: 'Apám csak egy dologhoz értett, hogyan kell embereket tönkretenni.'"

St. Petersburger Times 1993 okt. 15. (39. old.)

Norbert Blüm, német munkaügyi minisztert idézi a "Neue Württenbergische Zeitung" 1994 szept. 19-én a "Scientology a bűnszövetkezet" cím alatt, a címoldalon: "Legfőbb ideje, hogy végre minden állami eszközzel tudomására hozzák az ilyen embert megvető elnyomó-kartell főkolomposainak, hogy bűnözők! A szektát a rendőrségnek az eddigieknél intenzívebben kell figyelemmel kísérni..."

Az előbb említett újság okt. 12-i számában újból idézi Norbert Blümt a "Scientology támadja a Szövetségi Köztársaságot" cím alatt: "A scientology nem egyház, a scientology nem vallási közösség, a szervezet vezetői nem próféták vagy ártatlan üzletemberek. Nem: a scientology egy embermanipuláló gépezet."

T.v.Billerbeck - F.Nordhausen: "Der Sekten Konsern" (A szekta konszern) című könyvéből származnak a következő idézetek:

"1979-ben, Washingtonban, kilenc magas rangú scientology-funkcionárius állt bíróság előtt. Közülük az első számú Mary Sue Hubbard volt, a szektaguru harmadik felesége. Az államügyészség vádpontjai: engedély nélküli behatolás a kormányzóság épületébe, dokumentek ellopása és összeesküvés az Egyesült Államok ellen. Az 1979 okt. 26-i ítélethozatalkor bűnösnek találták őket. Indoklás: 'A bíróság elé tárt bizonyítékok, magán- és közintézmények, valamint magánszemélyek elleni hajmeresztő bűncselekményekről tanúskodnak. A vallási szabadság köntöse alatt a scientology-funkcionáriusok minden társadalmi szabályt lábbal tapostak.'. A vádlottak közül többen hosszú börtönbüntetést kaptak. Mary Sue Hubbard öt évet töltött rács mögött. Hubbardot és további 24 scientology-tagot, mint 'nem vádolt összeesküvők’-et említették." (55.old.)

"A "szellemi szabadság" elérése érdekében sok scientologus hatalmas adósságokat halmoz fel. A "psycho-kult" megkísérli tagjainak bankszámláit maradéktalanul lenullázni. Ha onnan már nincs mit kivenni, akkor a rokonokat és ismerősöket kell megpumpolni." (112. old.)

"'Ha az emberek kezdettől fogva tudnák, hogy ez a kommunikácos-tanfolyam (auditálás) egyenlő az agymosással, akkor sokan távol tarthatnák magukat tőle', hangoztatja Norbert Potthoff egykori scientology menedzser." (114. old.)

A "FOCUS" németországi hetilap 1994 dec. 12-i számának 76. oldalán található a Vaughn Youngal és felesége, Stacy Brooks Youngal (az USA scientology központjának egykori sztármenedzserei) készített többoldalas nyilatkozatból a következő idézet:

"Jelenleg minden próbálkozás az egykori szocialista államok felé irányul."

További információk:

"Ha az érdeklődő "beszáll" a scientology ígéreteknek, akkor egy olyan egyezményt köt, aminek nem látja át a következményeit. Az újdonsült rögtön intenzív gondozásban és ápolásban részesül. Állandóan kedves telefonhívásokat és látogatókat kap, nagyon személyreszóló leveleket vagy ingyenes "próbaülésre" szóló meghívókat. Nem hagyják szem elől veszni és igyekeznek minél több információhoz jutni: kik a barátai, milyen a házassága, szakmai tervei, mennyi összeggel rendelkezik a bankszámláján, stb. A jelöltöt naponta megdolgozzák, hogy 'javuljon' és tanfolyamokat végezzen de mindenekelőtt azért, hogy fizessen. Egy 1983-s scientology-bulletin nyíltan így ír erről: 'Az egyetlen ok, amiért az Org-ok (helyi organizáció) léteznek az, hogy a nyilvánosság felé az anyagok és szolgáltatások eladásának a feladatát ellássák és embereket hozzanak be akinek lehet eladni és szállítani. A cél a totálisan megszabadított vevő.' (110. old.)


Vissza az előző oldalra