Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Tarnay Brunó: Katolicizmus és kultuszok (részletek)

(A szerző bencés szerzetes - a könyvből idézett részletek a Magyar Nemzet 2000. november 9-én megjelent számából valók.)

A Scientológia

A „Scientology Church” Ron Hubbard (1911-1986) találmánya, amely a transzcendentális meditáció és a különféle áltudományos tanok keverékének ötvözete. Örök talány, hogy az amerikai haditengerészet tisztjéből miként lett egyházalapító. A haditengerészetnél kilépése előtti kivizsgálásakor pszichopatának, sőt beteges hazudozónak minősítették. Utána szerzett doktorátusa később hamisítványnak bizonyult. 1950-ben adta ki „Dianetics - the modert science of mental health” című programját, amelynek célja a pszichikai és a testi egészség megőrzése. Idővel azonban kiderült, hogy a szervezet elsősorban félrevezetéssel használja ki a társadalom kapzsiságát, csalással, sikkasztással, zsarolással viszonylag kis számú vezetőinek óriási összegeket halmoz fel. Hubbard maga 200 millió dollárt sikkasztott, adócsalást követett el, és a bírósági tárgyalása előtt halt meg.

A destruktív kultuszok, egyházak ismertetőjegyei

4. Az információk ellenőrzése: minden információt ellenőriznek vagy tiltanak, ami nem a csoport vezetőségétől származik, alapvető információhiányban tartják a tagokat.

6. Az „elittudat” kialakítása, amely a tények, a racionalitás, az észérvek kivédésére szolgál. Így, aki ellenkezik, vagy nem ért egyet a csoport tanaival, az nem tényszerű, érvelésen alapuló kommunikációt folytat, hanem egyszerűen nincsen azon a „megértési” szinten, hogy azokat el- vagy befogadja.


Vissza az előző oldalra