Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Mi lesz a pszichiátriai kezelésre szorulókkal?

Mottó: „Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, ahol nincsenek bűnözők és nincs háború, ahol a tehetség virágozhat, a tisztességes embereknek jogai megadatnak és ahol az Ember szabadon szárnyalhat egyre magasabban.” (L.R.Hubbard a szcientológia céljáról)

A mozgalom - elvileg - célnak tekinti a pszichiátriai betegségek felszámolását, azonban képtelenek a problémával mit kezdeni. Ez abból is kiderül, hogy nem vesznek maguk közé ilyen embereket (negatív diszkrimináció), miközben azt hangoztatják, hogy a pszichiátriai kezelés megbélyegzi az embereket. Hát, ők legalábbis tesznek róla:

Önök nem nyújtanak segítséget olyan szerencsétlen rászorulóknak, akik öngyilkosságot kíséreltek meg, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek vagy elmebetegek.

- Azoknak akarunk segítséget nyújtani, akikkel kevesebb problémánk lehet. Pár túlságosan problémás ember a múltban összezavarta egész közösségünk működését, ezért született ez a döntés. Értelme, hogy néhányan ne tartsák fel a többség továbbhaladását. (Interjú Kárpáti Péterrel a Magyarországi Szcientológia Egyház titkárával - forrás: No1A „tudományos” vallás c. újságcikk)

(Az más kérdés, hogy Hubbard leírja a Diantika c. könyvében: a dianetikai terápiával minden lelki betegség gyógyítható, és sejteti, hogy feleslegessé teszi minden más terápiás eljárás alkalmazását...)

Hogyan lesz így „őrültség” nélküli civilizáció, ha egyúttal a pszichiátriát is el akarják tenni láb alól? Az ellentmondást néha úgy próbálják feloldani, hogy kijelentik: nincsenek elmebetegségek - a pszichózisok, a hisztéria csupán a lélek önkifejezésének eszközei. Erről a CCHR egyik alapítója, a magyar származású Thomasz Szasz könyvet is írt „The Myth of Mental Illness” címmel („A lelki betegség mítosza”).

Az a probléma ezzel az elmélettel (azon kívül, hogy nem igaz), hogy ha nincsenek ilyen betegségek, akkor miért kell bárkit is kizárni a szcientológiában való részvételtől? Miért képtelen mindenkinek segítséget nyújtani a szervezet? Annyi pénzért, amennyibe az előrehaladás náluk kerül, igazán foglalkozhatnának a „problémás” egyénekkel is. És az is kérdés, hogy akkor miért kell küzdeni egy elmebetegségek nélküli civilizációért...

Természetesen inkább ne foglalkozzanak: egy skizofrénnek (kb. minden századik ember a földön) nem auditálásokra van szüksége, hanem szakszerű orvosi kezelésre, nem utolsó sorban az új antipszichotikus gyógyszerekre. Ezek nélkül nem csoda, hogy problémások maradnak...

S amennyiben ez a „Pár túlságosan problémás ember a múltban összezavarta egész közösségünk működését” Liza McPherson halálára is vonatkozik, akkor kifejezetten visszataszító nyilatkozatról van szó.


Vissza az előző oldalra