Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

LEVELEK A SZERKESZTŐHÖZ

(Magyar Hírlap 1997. október 13.)

Ez volna az ökumenizmus?

Lapjuk egy ökumenikus találkozóról számolt be, amelyet történelmi egyházak rendeztek Dobogókőn. Bár a konferencia részvevői állítólag a vallásszabadság határairól tanácskoztak, amit a zárónyilatkozattal súlyosan megsértettek, amikor újabb vallási mozgalmakról sommásan kijelentették: veszélyesek az egyénre, a családra és a társadalomra.

Furcsa, hogy a történelmi egyházak képviselői ebben milyen jól megértik egymást. Bár az ortodox egyház kizárólagosságra törekvése miatt (Görögország, Oroszország) a katolikus egyház nemegyszer emelt szót, az állammal teljesen összefonódott német protestáns és katolikus egyház pedig „az intolerancia kereszteshadjáratát” folytatja a számukra nem szimpatikus vallási vagy filozófiai egyesület ellen.

Még furcsább, hogy a berlini részvevő példaként állítja a német állami fellépést a szcientológia ellen - ezt egyébként tizenegy nemzetközi emberi jogi jelentésben ítélte el az amerikai külügyminisztériumtól az ENSZ emberi jogi bizottságán át az Amnesy International londoni központja. A berlini Dialog Intézet (micsoda álszentség dialógusról beszélni ott, ahol sem a német politikusok, sem a nagy egyházak képviselői szóba sem állnak az új vallási mozgalmak képviselőivel) munkatársa „megtámadott történelmi egyházakról” beszélt. Ugyanakkor a hatalmon levő párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kizárja soraiból a szcientológusokat, mert nem keresztény vallásúak. A két német államegyház (lutheránus és katolikus) számára az állam hajtja be az egyházi adót, s egyéb támogatásokkal együtt évi 33 milliárd márkát nyújt tevékenységükhöz, s mindeközben évi 400 ezer tag lép ki ezekből az egyházakból. De ez még nem minden: e két egyház a legnagyobb földbirtokos a német állam után - 400 milliárd német márka értékben hét-hét bank van ezen egyházak tulajdonában és több mint 140 sajtótermék, amelyekkel kizárólagos helyet biztosítanak maguknak a médiákban.

Nézzük közelebbről, milyen „veszélyes tevékenység az, amit a Szcientológia Egyház és tagjai folytatnak világszerte: 250 ezer drogost szoktattak le a kábítószerekről, majdnem 4 millió gyermeknek és felnőttnek segítettek megtanulni írni-olvasni, 53 millió példányban terjesztették a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard által írt modern erkölcsi útmutatót, s számos - társadalmi reformokra szakosodott - csoportot működtetnek, többek között a pszichiátriai kezeltek jogvédelme, az adórendszer új alapokra helyezése és az állami túlkapások megfékezése érdekében.

Egyébként a világszerte 8 millió, hazánkban 10 ezer tagot számláló Szcientológia Egyház céljai világosan megmutatják, mit szeretne, s mit igyekszik aktívan megvalósítani: „Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, ahol nincsenek bűnözők és nincs háború, ahol a tehetség virágozhat, a tisztességes emberek jogai megadatnak, és ahol az Ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra.”

Ha bármilyen erő, legyen az vallási vagy politikai, e célok ellenére deklaráltan azon ügyködik, hogy az intolerancia falát emelje egy ilyen mozgalom és a társadalom közé, nem csodálkozhatunk, ha az embereknek a politikába, vagy a történelmi egyházakba vetett hite megrendül.

Kárpáti Péter titkár
Magyarországi Szcientológia Egyház


Vissza az előző oldalra