Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

A szcientológia védelmében • Amerikai személyiségek levele Kohlhoz

(Magyar Hírlap 1997. január 10.)

(MTI)

Nyílt levelet intézett Helmut Kohl német kancellárhoz több neves amerikai személyiség, közöttük Dustin Hoffman és Goldie Hawn színészek, Larry King neves tévés személyiség, illetve Oliver Stone filmrendező. A levélben – amelyet a Párizsban megjelenő angol nyelvű napilap, az International Herald Tribune közölt csütörtöki számában – az aláírók a Szcientológia Egyházzal kapcsolatos németországi magatartást bírálják.

A német kormánykoalíció legerősebb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (Kohl pártja) ugyanis tavaly októberi hannoveri kongresszusán e szervezet elleni kemény fellépésre szólította fel az állami szerveket, egyebek között azt szorgalmazva, hogy a Szcientológia Egyház tagjai ne lehessenek közalkalmazottak. Bár ezt a lépést országos szinten még nem vezették be, a két délnémet tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben már megszülettek az ilyen értelmű döntések. A német jobboldali pártok azért támadják a Szcientológia Egyházat, mert szerintük ez nem vallási szervezet, hanem a híveit szigorúan ellenőrző szekta, amely elsősorban a gazdasági hatalomszerzésre összpontosít – Edmund Stoiber bajor kormányfő pedig tavaly októberben egyenesen azt állította, hogy a szcientológia „nem egyház, hanem gyakorlatilag bűnszövetkezet”.

A nyílt levél aláírói azt hangsúlyozzák, hogy ők nem tartoznak ezen egyház tagjai közé, de mélységesen aggódnak az érintettekkel kapcsolatos németországi diszkrimináció miatt. Az aláírók odáig mentek, hogy ezt a hitleri Németország zsidóellenes politikájához hasonlították, mondván, hogy a harmincas években Hitler tette a vallási intoleranciát hivatalos kormánypolitikává. A nyílt levél végül azt is felrója, hogy akárcsak a harmincas évek könyvégetéseinél, Németországban most is bojkottot szerveztek, méghozzá a Szcientológia Egyház egyes amerikai hívei, híres előadók, így Tom Cruise, John Travolta, vagy éppen Chick Corea ellen.


Vissza az előző oldalra