Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Allergia és nevelési nehézségek

(Magyar Hírlap 1996. június 4.)

Megváltást jelenthet némely szülőnek egy új orvosi megfigyelés, amennyiben a saját családjában is igazolódik egy német allergológus-gyerekgyógyász megfigyelésének valódisága.

Az agresszív, idegesítő, hiperaktív gyerekek szülei többnyire feleslegesen szenvednek – állította a környezeti kérdésekkel is foglalkozó Doris Rapp professzornő a közelmúlt egyik szakmai tanácskozásán – mert a baj oka nem a hibás nevelés vagy a bűnös gének, hanem az allergia. Kísérletei során ezt 70 százalékos bizonyossággal állapította meg. Sokszor már a páciensek étrendjének megváltoztatása is elegendő ahhoz, hogy a kis „szörnyetegek” békés, jó koncentrálási készséget eláruló emberkévé váljanak.

A magatartászavarokat, tanulási nehézségeket kiváltó allergiát okozó anyagok (allergének) közül a leggyakrabban a penészt, a polleneket, továbbá különböző élelmiszereket és vegyszereket sikerült azonosítani.

A gyerekek túlérzékenységét a Miller-teszt néven ismert eljárással szokták kimutatni, olykor enyhíteni is, mivel ez alkalmas nemcsak az allergia provokálására, hanem semlegesítésére is. Rapp doktornő videofelvételeken mutatta be a szakmai közönségnek, hogy mihelyst a bőr alá fecskendezték az allergiát okozó anyagot, az úgynevezett problémás gyerekek nagyobb része a szó szoros értelmében kirobbant, s minden érintésre túlérzékenyen reagált. A tüneteket rövid idő alatt meg lehet szüntetni – mondja, amennyiben a páciens hígabb oldatot kap. Bár a módszert időigényesnek tartják a szakemberek, hiszen minden egyes allergén anyagot külön-külön kell a bőr alá fecskendezni; de mégis hosszú távon sokkal olcsóbb annál, mintha a betegek egy életen át gyógyszereket szednének.

Az allergia egyébként krónikus betegségeket okozhat (asztma, visszatérő fülbetegségek, reumatikus ízületi panaszok, neurodermitisz), de gyakran allergiára vezethető vissza a hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, ágybavizelés, az erős izzadás és az állandó nátha is. Így hát a kezelés nem csak a nevelési nehézségekkel küzdő családokban létfontosságú.

F. E.


Vissza az előző oldalra