Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

Fogyatékosok sterilizálása: a gyám dönt • Dániában is vizsgálódnak - Czeizel a hazai esetekről

(Magyar Hírlap 1997. augusztus 30.)

A svéd kormány után a dán is kivizsgálja az országban végzett kényszersterilizálások ügyét - közölte a Politiken című lap. Mint arról a héten lapunk is beszámolt, Svédországban, Svájcban és Ausztriában is fény derült arra, hogy törvénytelenül tettek meddővé értelmi fogyatékosokat. Szülők kérésére törvényes keretek között Magyarországon is végeztek sterilizáló műtéteket szellemi fogyatékosokon - állítja Czeizel Endre, a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) főigazgatója.

MH-összeállítás

Dániában a svédeknél hamarabb kezdődtek a „nemzet-egészségügyi” megfontolásokból erőltetett sterilizálások, sőt éppenséggel a dánok alkalmazták elsőként az európai nemzetek közül ezt a „fajtisztító” válogatást - állítja a Jyllands-Posten című dán lap. 1929 és 1967 között 11 ezer embert fosztottak meg művileg az életadás képességétől, Lene Koch dán történész állítása szerint ötven százalékukat akaratuk ellenére. Svédországban hatvanezer embert csonkítottak meg ilyen módon 1935 és 1976 között.

Czeizel Endre, a NEVI főigazgatója a Nyugat-Európában kipattant botrányra reagálva lapunkkal közölte: az USA-ban bevett fogamzásgátlási módszer a meddővé tétel. Nemcsak nők, férfiak is átesnek ilyen műtéten, ha már elérték a kívánt gyerekszámot. A műtétet természetesen csak cselekvőképesek kérhetik, a teljesen vagy részlegesen cselekvőképtelenek sorsáról gyámjuk dönt. A professzor két-három esetre is emlékszik, amikor Magyarországon a szülők kérésére fogyatékos gyermeken végeztek el sterilizáló műtétet.

Czeizel szerint a fogyatékosok gyermekvállalása nemcsak genetikai problémát vet fel, bár ez sem elhanyagolható.

A tudathasadásos szülőknél 40 százalék, egy alkoholista nőnél 70 százalék az esélye arra, hogy fogyatékos gyermek születik. A Down-kóros férfiak meddők, a nőknél viszont 50 százalékban öröklődik a betegségük. A NEVI főigazgatója szerint az orvosi problémák mellett kérdéses az is, ki neveli fel a fogyatékosok gyermekeit. Ennek felelősségét az elmebetegek és a fogyatékosok nem fogják fel, valószínűleg a gyermeket nem is akarják, de a nemi ösztönük él. Czeizel hangsúlyozta: a társadalom óvja ugyan a fogyatékosokat, nem védi viszont a leendő utódaikat. Amennyiben igaz, hogy minden állampolgárnak joga van az egészségre, akkor joga van arra is, hogy egészségesen szülessen. A professzor elmondta: ismeri a svájci, a dán és több más ország jogszabályait. Nem fasiszta törvényekről van szó, a sterilizáláshoz a gyám beleegyezése is szükséges.

- Nagyon jó, hogy a társadalom ilyen féltő gondoskodással őrködik a fogyatékosok emberi jogai felett. De fontosabbnak tartom, hogy mindent megtegyünk azért, hogy kevesebb értelmi fogyatékos jöjjön a világra. - A professzor szerint, a jelenlegi orvosi ismeretek alapján ötven százalékkal csökkenthető lenne az értelmi fogyatékosan született gyermekek száma.

Számtalan visszaélést tárt fel a magyar pszichiátriai gyakorlatban az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, de sterilizálással eddig még nem találkoztak - nyilatkozta Végh Péter, a Szcientológiai Egyház által alapított szervezet elnöke. Gyere Piroska, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szerint Magyarországon nem jellemző az elmebetegek sterilizálása. Több nagy intézményben fogamzásgátló tablettákat adnak a kezelteknek. Tavaly már rendeztek egy konferenciát, amelynek témája a meddővé tétel volt. Nem alakult ki egységes álláspont, a szülők között is voltak olyanok, akik támogatták a műtétet. A betegek sorsa pedig a gondnok vagy a gyám kezében van. Gyere Piroska szerint, ha a szülők úgy döntenek, hogy megműttetik a gyermeküket, orvost is találnak hozzá, és ebbe a fogyatékosnak van a legkevesebb beleszólása. A szervezet mindenesetre nagy hangsúlyt fektet a kezeltek szexuális felvilágosítására.

H. Z.


Vissza az előző oldalra