Fel | Kezdőoldal | Kategóriák | Tartalom | Linkek | Irodalomjegyzék

SZTTKSzcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör

A honlapról

Mottó: „Nem téved az, aki a tanításokat gondosan megvizsgálja, megbírálja, gondolkozik fölöttük és önálló véleményt alakít.” (Tibeti misztériumok - Tagpo Lhadje tanításaiból)

A honlap olvasásáról

Azt hiszem, valamit előre kell bocsátani. Ha valaki azt olvassa: a szcientológusok szerint „a pszichiáterek” 1. fejlesztették ki „a drogokat” 2. felelősek a bűnözésért, a drogokkal való visszaélésekért stb.; hogy a szcientológusok terjeszkedésének következtében már többen elvesztették állásukat hazánkban is - akkor két dologra lehet gondolni:

  1. A szcientológusoknál nem stimmel minden.
  2. Aki ezt írja, az megpróbálja bemocskolni a Szcientológia Egyházat.

Félő, hogy elmenekül az olvasó az ilyen súlyos kijelentések vizsgálata elől - attól féve, hogy képtelen lesz objektíven dönteni. A „két marakodó fél” közül egyik sem lesz számára szimpatikus, elveszti érdeklődését.

Szerencsére a legtöbb állítást alá lehet támasztani a forrás megjelölésével, hogy bátran állást lehessen foglalni a vélemények bozótjában való eltévedés nélkül!

Vissza az oldal elejére

Kik készítik a honlapot?

Egyelőre csak ki... („A kör közepén állok...” :-) Kaptam néhány ígéretet, de egyelőre beváltatlanok maradtak. Mivel kezd korosodni a honlap, most már felvállalom, hogy jelenleg egyedül én, Hoover csinálom az egészet. Vagyis egy lelkes, gondolkodni vágyó fiatal műve az egész, akit irritálnak bizonyos jelenségek...

Nem hallgattam sohasem pszichológiát vagy pszichiátriát intézményi keretek között, csupán beleesik érdeklődési területembe: tehát ezt a lapot nem pszichiáterek, pszichológusok írják (akiket a szcientológusok hevesen támadnak, lásd vendégkönyv), és nem is az ő felbujtásukra készült. És pénzt se kapok ezért senkitől.

Vissza az oldal elejére

Hogyan, miért jött létre a honlap?

A szcientológiára, mint témára a pszichológia, pszichiátria után kutatva akadtam rá a weben: az Index >> Szcientológia - vallás? biznissz? maf... fórumon éppen a pszichiátriáról írt valaki bődületes butaságokat. Innentől kezdve jött az állandó utánajárás a szcientológusok pszichiátriát és vallásokat érintő állításainak, a könyvtárazások - ami igen érdekesnek bizonyult.

Vagyis: nem utolsó sorban azért jött létre a honlap, hogy a szcientológia valótlan állításai ne maradjanak kritika nélkül... Ráadásul alkotni mindig öröm! Remélem, kicsit ráncba szedtem „a vélemények bozótját”.

Vissza az oldal elejére

Milyen stílusban íródott a honlap?

Hogy tényleg látszódjon: nem elfogult, egyoldalú és szélsőséges a kritka, hanem egyszerűen objektív - rengeteg kivezető linket helyeztem el, melyek szervesen beépültek a mondanivalóba - ez az, ami a szcientológus oldalakra nem igazán jellemző... Olyan likek is vannak, amelyeket egy szélsőségesen bíráló stílus nem engedett volna meg. És összegyűjtöttem a szcientológusok által írt honlapokat is!

Akiktől pedig igazán tanulni lehet: azok az ex-szcientológusok, akik a szélsőséges anti-szcientológusokat bírálják, sok mindenre felhívva a figyelmet. Ez persze nem jelenti azt, hogy ők még mindig szcientológia pártiak lennének, viszont őket olvasva sokkal könnyebb egy differenciáltabb képet kialakítani.

Ennek megfelelően nem tartom magam anti-szcientológusnak, és nem csak Hubbard (az alapító) írásait olvasom kételkedve, hanem minden szcientológiáról szóló anyagot. Ez nem jelenti azt, hogy olyan linkeket nem használtam fel, melyek tartalmával nem, vagy nem egészen értek egyet.

Nem célom:

Célom:

Vissza az oldal elejére

Mi a francot ábrázol az SzTTK jelvénye?

Ami a lényeg: a „Szcientológiai Tudást Tanulmányozó Kör” rövidítése „SzTTK”. Na most. Ha a két „T” betűt közel írjuk egymáshoz, akkor a görög „” betűt kapjuk. Ha ezekután egybeolvassuk a rövödítést, akkor ezt jön ki: [spi:k]. Az angolul nem beszélők kedvéért: „kb. szpík”, azaz a „speak” angol ige - jelentése: beszélni. Vagyis: beszéljünk róla... Ennek megfelelően a honlap neve [spi:k]-nek is ejthető.

De ez még nem minden! Viszont az alkotás halála az elemzés, és én nem akarok ölni (ártana a karmámnak), ezért a többit nem árulom el! :-) A jelvényen semmi se véletlen - érdemes napi egy percet meditálni előtte, amíg el nem érjük a tökéletes megvilágosodás állapotát ;-).

Vissza az oldal elejére

Mi a franc ez a www.extra.hu/szcientologia/ oldal?

Egy könnyen megjegyezhető „útelágazás”, ahonnan ide, vagy a hivatalos szcientológia honlapra lehet eljutni.

Vissza az oldal elejére

Egyes linkek miért nincsenek félkövér stílusban?

Egyrészt az oldal elejére és az előző oldalra mutató linkek nincsenek félkövér stílusban. Másrészt azokra a saját oldalakra mutató linkek sincsenek így kiemelve, melyek megsértik a honlap hierarchikus felépítését. Vagyis az oldal, melyre a ki nem emelt link mutat, a honlap egy másik részéhez tartozik szervesen. Például az Olasz kormányjelentés a szcientológiáról a Kitekintés a nagyvilágba oldal szerves része, hiszen az olasz kormány álláspontját tükrözni, de elérhető a Szcientológia, mint vallás oldalról is, mert minden országra érvényes következtetéseket is levon a jelentés.

Vissza az oldal elejére

Ez mit jelent: No1?

A csillagok a különösen érdekes oldalakra vezető linkeket jelölik - ha kevés az időd, akkor jó szolgálatot tesznek.

Vissza az oldal elejére

Ez mit jelent:  OT III  ?

Olyan magyar nyelvű oldalt, amely OT III-as szintet igényel, különben az ember rákos lesz stb., legalábbis a szcientológusok szerint. Persze, ha így lenne, kritikusaik zöme rég kihalt volna...

Vissza az oldal elejére

Úgy tűnik, néhány link nem is szcientológiával foglalkozó oldalra visz!

Van, hogy nem egy egész weboldal foglalkozik a szcientológiával, csak egy része. Ilyenkor érdemes rákeresni a „szcientológia”, vagy a „scientology” szóra (vagy annak egy részére), és akkor gyorsan a hivatkozott résznél találhatjuk magunkat. (Ehhez „Ctrl+F”-et, esetleg „Alt+F”-et kell nyomni, beírni a keresendő szót, és ütni egy entert.)

Vissza az oldal elejére


Ha tetszik a honlap, vagy fontosnak tartod a témát, akkor hívd fel rá ismerőseid figyelmét is! Esetleg arra is gondolhatsz: különbözőek vagyunk, és ami neked nem tetszik, az a barátodnak a mindene lehet. ;-)


Kalandra fel! - Vissza a főoldalra